Bollkastare 1

Ändringarna som har skett är, vi har lagt till en ny botten platta med ett kullager så man kan rotera katapulten. Sedan har vi tillverkat splintar för att låsa katapulten i riktning mot krukorna.

Vi har också testat hur många gummiband katapulten behöver för att skjuta till de olika kulorna.

85F65E1A-98CB-4E69-A7EA-A9C7DB07F782EE00DF40-82CF-4300-98E4-9A06D8D315F859644501-A1D5-439D-A5E7-47BDA4E75430

Matrialen som användes är

gummiband

aluminium plattor, rundstål och stål plattor

Plastpärlor

spånplatta

furuplankor

tejp

kartong

skruv

lim

spik

suddgummi

Arbetets gång

Konstruktionen

Vi började med att brainstorma några idéer. Några av oss kom på idéen med en lufttryckskanon som skulle drivas med hjälp av en sodastreampatron. Men vi fick problem med den idéen då trycket förändrades med varje skott och vi hade problem med hur pingisbollen skulle avfyras.

Vi konstruerade därför en prototyp till en katapult som ersättning för lufttryckskanonen. Vi tog oss an arbetet av prototypen och utvecklade katapulten utifrån längdmåtten och dess blivande kapacitet för att avfyra en pingisboll ner i en papperskorg ifrån två meters avstånd.

Utifrån prototypen designade vi den slutliga bollkastaren som skulle likna prototypen på många sätt men skulle ändras utifrån svagheterna med prototypen.

Hela arbetet i sig gick väldigt bra då vi samarbetade och enades väl.

Felkällor och hur vi löste dem

Under arbetsprocessens gång uppkom några problem. Ett av problemen som vi stötte på var att katapulten flyttade en liten bit vid varje avfyrning.
Problemet löste vi genom att använda ett gummiliknande material på katapultens botten och därmed skapa så hög friktion som möjligt mellan de två friktionskoefficienterna.
Ett annat fel som vi stötte på var att den del som skulle förhindra armen på katapulten ifrån att färdas för långt inte var tillräckligt stark och stabil.
Problemet var lättlöst och vi löste det genom att byta ut delen till en ny mycket mer stabil och starkare del.

Prövning av bollkastaren

Till mestadels avfyrar katapulten med väldigt lovande resultat, dock har några av delarna till katapulten fungerat inkorrekt då dem skadats under arbetsprocessen.

Till den slutliga bollkastaren förbättrade vi våra resultat med några ändringar och gick ifrån ifrån sju av tio till tio utav tio.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s